Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
75 min.

Tradycyjne kopytka z dodatkiem włoskiego sosu na bazie wina, z dodatkiem mielonego mięsa i pomidorów. Smacznego!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do polania kopytek

Przygotowanie:

1Kopytka: Obrane i jeszcze ciepłe ziemniaki rozgnieść dokładnie praską i wystudzić. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.

2Dodać mąkę ziemniaczaną, około 2,5 szklanki mąki pszennej, sól i jajko.

3Ciasto zagniatać podsypując ewentualnie mąką, tak aby było na tyle twarde aby można je było pokroić nożem.

4Wyrobione ciasto podzielić na części i uformować z nich wałki o średnicy ok. 1,5 cm. Pokroić na kawałki długości ok. 2,5 cm.

5Zagotować wodę z odrobiną soli (1 łyżeczka soli na litr wody) i wrzucać kopytka gdy zacznie wrzeć. Gotować przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka odcedzić i polać olejem, aby się nie sklejały. Wstawić w ciepłe miejsce.

6Sos: Włoszczyznę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.

7Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać czosnek i cebulę, i chwilę dusić.

8Pomidory zmiksować razem z bulionem i winem i dodać do mięsa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

9Dodać włoszczyznę, przykryć i gotować na małym ogniu do 15 minut. Sos doprawić solą i pieprzem.

10Kopytka polać sosem bolońskim i posypać startym parmezanem.

Porcja dla:

5 osób