Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Wykwintna przystawka lub lekki lunch, który na pewno przypadnie do gustu Waszym gościom. Udka przepiórcze smaży się na patelni i podaje z puree z selera i kremem z foie gras.

Składniki:

  • 1/2 selera pokrojonego w kostkę wielkości 2 cm
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g foie gras

Przygotowanie:

1Łyżeczkę masła stopić na patelni na małym ogniu. Dodać seler i smażyć przez 5 minut aby zmiękł. Przykryć i dusić przez 30 minut.

2Zdjąć z ognia i rozgnieść dobrze widelcem. Doprawić solą i pieprzem i odstawić.

3W rondelku podgrzać na średnim ogniu creme fraiche. Dodać foie gras i przyprawy. Gotować, aż foie gras się rozpuści. Odstawić.

4W czystej patelni rozgrzać pozostałą łyżeczkę masła. Smażyć udka przez 1 minutę na każdą stronę. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie podawać z puree ziemniaczanym i kremem z foie gras.

Porcja dla:

4 osób