40 min.
25 min.
65 min.
Czy lubią państwo ptysie? Ale – uwaga! – nie chodzi tu o ptysie z bitą śmietaną, tylko ze słonym lub nawet pikantnym nadzieniem. W tym wypadku napełnimy je guacamole – meksykańskim kremem z awokado.
Składniki:
- 60 g masła
- szczypta soli
- 80 g mąki
- 2 jajka
Przygotowanie:
1Zagotować w garnku 150 ml wody z masłem i solą. Wrzucić do wrzątku od razu całą mąkę. Mieszać, aż ciasto będzie odrywać się od dna garnka podczas mieszania i na dnie pozostanie tylko cienka, biała warstwa.
2Zdjąć garnek z ognia i krótko studzić ciasto ptysiowe. Dodając kolejno jajka, miksować ciasto, aż będzie błyszczące i gładkie.
3Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nałożyć na blachę 5 porcji ciasta, każda o średnicy około 7 cm i wysokości 3 cm.
4Piec ptysie przez 18–20 minut, aż będą złotobrązowe. Wyjąć z piekarnika i nakłuć każdego ptysia z boku ostrym nożem. Potem włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć i ostudzić na drucianej podstawce.
5Fasolę zmiksować na purée. Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć. Rozgnieść w misce widelcem. Dodać purée z fasoli, sok z limonki i wymieszać.
6Pomidora przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić miąższ w drobną kostkę. Obrać i drobno posiekać cebulę. Dokładnie umyć ogórek, wytrzeć do sucha i pokroić w drobną kostkę. Obrać czosnek i rozgnieść w prasce. Wymieszać warzywa z czosnkiem, kolendrą, awokado i fasolą; przyprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim.
7Przekroić ptysie poziomo na połówki. Napełnić je farszem, przystroić liśćmi sałaty i od razu podawać.
Porcja dla:
5 osób