Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Słodkie, żółte, miękkie kolby kukurydzy z chrzanowo-musztardowym masłem kuszą i nęcą. Wskazówka: masło chrzanowe jest też dobre do kanapek lub warzyw.
Składniki:
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki musztardy dijońskiej
- 2 łyżeczki startego chrzanu
- 8 kolb kukurydzy, oczyszczonych z liści i umytych
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 190°C.
2W niewielkiej misce dobrze wymieszać masło z solą, pieprzem, natką pietruszki, musztardą i chrzanem. Każdą kolbę kukurydzy posmarować równomiernie mniej więcej 1 łyżką tak przygotowanego masła. Zawinąć szczelnie w grubą folię aluminiową. Położyć na blasze do pieczenia.
3Piec 40 do 45 minut w nagrzanym piekarniku, aż kukurydza będzie miękka.
Porcja dla:
8 osób