Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Słodkie, żółte, miękkie kolby kukurydzy z chrzanowo-musztardowym masłem kuszą i nęcą. Wskazówka: masło chrzanowe jest też dobre do kanapek lub warzyw.

Składniki:

  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy dijońskiej
  • 2 łyżeczki startego chrzanu
  • 8 kolb kukurydzy, oczyszczonych z liści i umytych

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C.

2W niewielkiej misce dobrze wymieszać masło z solą, pieprzem, natką pietruszki, musztardą i chrzanem. Każdą kolbę kukurydzy posmarować równomiernie mniej więcej 1 łyżką tak przygotowanego masła. Zawinąć szczelnie w grubą folię aluminiową. Położyć na blasze do pieczenia.

3Piec 40 do 45 minut w nagrzanym piekarniku, aż kukurydza będzie miękka.

Porcja dla:

8 osób