Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
10 min.

Prosty przepis na sos custard z kuchni angielskiej. Można go wzbogacić skórką z pomarańczy lub likierem.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 600 ml chudego mleka

Przygotowanie:

1W misce żółtka zmiksować z mąką kukurydzianą i cukrem.

2Wlać mleko do rondla i doprowadzić do wrzenia, a potem powoli wlać do ubitych żółtek, starannie mieszając.

3Przelać z powrotem do rondla i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Powinien on osiągnąć temperaturę 82°C. Zdjąć z ognia i przełożyć do salaterek. Podawać na gorąco lub ostudzić przed podaniem albo dalszym wykorzystaniem.

Porcja dla:

4 osób