Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Prosty przepis na sos custard z kuchni angielskiej. Można go wzbogacić skórką z pomarańczy lub likierem.
Składniki:
- 4 żółtka
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki drobnego cukru
- 600 ml chudego mleka
Przygotowanie:
1W misce żółtka zmiksować z mąką kukurydzianą i cukrem.
2Wlać mleko do rondla i doprowadzić do wrzenia, a potem powoli wlać do ubitych żółtek, starannie mieszając.
3Przelać z powrotem do rondla i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Powinien on osiągnąć temperaturę 82°C. Zdjąć z ognia i przełożyć do salaterek. Podawać na gorąco lub ostudzić przed podaniem albo dalszym wykorzystaniem.
Porcja dla:
4 osób