20 min.
50 min.
70 min.
Ratatouille – klasyczne danie warzywne z południa Francji, które można jeść i na ciepło, i na zimno. Można je podać samo, z chlebem domowej roboty, lub jako nadzienie w naleśnikach, albo też z polentą.
Składniki:
- 150 g cebuli, drobno posiekanej
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 300 g bakłażana, pokrojonego w kostkę
- 300 g cukinii, pokrojonej w plastry
- 300 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Przygotowanie:
1W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić. Krótko przesmażyć warzywa (z wyjątkiem pomidorów) po jednym na raz na oliwie na średnim ogniu, na tej samej patelni, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Wyjąć z patelni i odsączyć na sicie.
2Wszystkie przesmażone warzywa włożyć z powrotem na patelnię, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek, rozmaryn, tymianek i doprawić solą i pieprzem. Dusić pod częściowym przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut. Na koniec ponownie doprawić do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami.
Porcja dla:
4 osób