Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ratatouille – klasyczne danie warzywne z południa Francji, które można jeść i na ciepło, i na zimno. Można je podać samo, z chlebem domowej roboty, lub jako nadzienie w naleśnikach, albo też z polentą.

Składniki:

  • 150 g cebuli, drobno posiekanej
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 300 g bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 300 g cukinii, pokrojonej w plastry
  • 300 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

Przygotowanie:

1W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić. Krótko przesmażyć warzywa (z wyjątkiem pomidorów) po jednym na raz na oliwie na średnim ogniu, na tej samej patelni, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Wyjąć z patelni i odsączyć na sicie.

2Wszystkie przesmażone warzywa włożyć z powrotem na patelnię, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek, rozmaryn, tymianek i doprawić solą i pieprzem. Dusić pod częściowym przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut. Na koniec ponownie doprawić do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami.

Porcja dla:

4 osób