Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
2400 min.
Całkowity czas:
2420 min.

Smaczny obiad dla całej rodziny – pulpety można przygotować z mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Na sos najlepsze są świeże, dojrzałe pomidory.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka vegety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Mięso, odciśniętą bułkę, przyprawy i jajko wymieszać na jednolitą masę. Cebulę posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do masy mięsnej.

2Z masy formować kulki i gotować na parze przez około 25-30 minut.

3Przygotować sos – cebulę, czosnek, paprykę i pomidory pokroić w kostkę.

4W rondelku roztopić łyżkę masła i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę i pomidory, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać pozostałe składniki i dusić przez 10 minut. Zmiksować na jednolity sos. Podawać z pulpetami.

Porcja dla:

6 osób