Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
2400 min.
2400 min.
Całkowity czas:
2420 min.
2420 min.
Smaczny obiad dla całej rodziny – pulpety można przygotować z mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Na sos najlepsze są świeże, dojrzałe pomidory.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 bułka pszenna namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 łyżka vegety
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1Mięso, odciśniętą bułkę, przyprawy i jajko wymieszać na jednolitą masę. Cebulę posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do masy mięsnej.
2Z masy formować kulki i gotować na parze przez około 25-30 minut.
3Przygotować sos – cebulę, czosnek, paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
4W rondelku roztopić łyżkę masła i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę i pomidory, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać pozostałe składniki i dusić przez 10 minut. Zmiksować na jednolity sos. Podawać z pulpetami.
Porcja dla:
6 osób