Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

To naprawdę przepyszna pizza. Używa się do niej gotowego spodu do pizzy, na które kładzie się skarmelizowaną cebulkę, ser gorgonzola, jabłka i orzechy. Podawać z sałatą.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 gotowy spód do pizzy
  • 225 g sera gorgonzola, pokruszonego
  • 1 jabłko Granny Smith, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plasterki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę aż się mocno przyrumieni i skarmelizuje. Często mieszać. Dodać ocet i smażyć dalej, aż cały ocet wyparuje. Odstawić, aby ostygło.

3Rozłożyć spód do pizzy. Wyłożyć na niego cebulę, ser, jabłka i orzechy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż spód się zrumieni i stanie się chrupiący.

Porcja dla:

2 osób