Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
To naprawdę przepyszna pizza. Używa się do niej gotowego spodu do pizzy, na które kładzie się skarmelizowaną cebulkę, ser gorgonzola, jabłka i orzechy. Podawać z sałatą.
Składniki:
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 gotowy spód do pizzy
- 225 g sera gorgonzola, pokruszonego
- 1 jabłko Granny Smith, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plasterki
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę aż się mocno przyrumieni i skarmelizuje. Często mieszać. Dodać ocet i smażyć dalej, aż cały ocet wyparuje. Odstawić, aby ostygło.
3Rozłożyć spód do pizzy. Wyłożyć na niego cebulę, ser, jabłka i orzechy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż spód się zrumieni i stanie się chrupiący.
Porcja dla:
2 osób