Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
1480 min.

Poświęć dziś pięć minut na przygotowanie zakwasu (zwanego zaczynem), a jutro upiecz dwa bochenki tego cudownego, lekko kwaskowatego włoskiego pieczywa z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 1/8 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody (45°C)
  • 80 ml (1/3 szklanki) ciepłej wody
  • 135 g (1 szklanka) mąki chlebowej
  • 1/2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży

Przygotowanie:

1Przygotowanie zakwasu: w małej misce wymieszać 1/8 łyżeczki drożdży z 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 5 minut, aż mieszanina stanie się kremowa. W oddzielnej misce wymieszać mieszaninę z drożdżami z 1/3 szklanki wody i 1 szklanką mąki chlebowej. Mieszać przez 4 minuty, a następnie przykryć miskę folią spożywczą. Pozostawić zaczyn w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż na 1 dzień.

2Przygotowanie pieczywa: w małej misce wymieszać 1/2 łyżeczki drożdży z mlekiem i odstawić na 5 minut, aż mieszanina stanie się kremowa. W misce miksera wyposażonego w końcówkę do wyrabiania ciasta na wolnych obrotach wymieszać mieszaninę z mlekiem z zakwasem, wodą, oliwą i mąką, tak, aby mąka była wilgotna, a następnie dodać sól i kontynuować mieszanie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut). Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą i przykryć folią spożywczą.

3Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny). (Ciasto będzie kleiste i będzie w nim mnóstwo pęcherzyków powietrza). Wyłożyć ciasto na powierzchnię obficie posypaną mąką i przekroić na pół. Przełożyć każdą z połówek na oddzielny arkusz papieru do pieczenia i uformować uformować z ciasta nieregularny owal o długości około 22 cm. Zrobić w bochenkach dołeczki palcami zanurzonymi wcześniej w mące, a następnie posypać po wierzchu mąką. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Bochenki mają podwoić swoją objętość.

4Na przynajmniej 45 minut przed rozpoczęciem pieczenia włożyć do piekarnika (na najniższą półkę) kamień do pieczenia chleba i nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.

5Przełożyć 1 bochenek ciabatty wraz z pergaminem na blachę do pieczenia bez brzegów tak, aby dłuższy brzeg chleba znajdował się wzdłuż końca blachy. Przystawić ten koniec blachy, na którym znajduje się chleb do kamienia w piekarniku i zsunąć chleb wraz z pergaminem na kamień w tylnej części piekarnika. Drugi bochenek w taki sam sposób przełożyć na kamień, na jego przednią część. Piec przez 20 minut lub do czasu, aż będą blado-złotawe. Studzić na metalowej kratce.

Porcja dla:

2 osób