Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
2925 min.

Aby boczek był wspaniale aromatyczny, najlepiej przygotować go 2 dni wcześniej. Oprószyć przyprawami a potem upiec.

Składniki:

  • 350-400 g chudego surowego boczku
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 30 g smalcu

Przygotowanie:

1Boczek oprószyć wszystkimi przyprawami, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 dni.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni C. Blaszkę wysmarować smalcem.

3Boczek zwinąć w roladę i zabezpieczyć nitką. Ułożyć na blaszce i piec przez 30-40 minut, od czasu do czasu podlewając wodą.

Porcja dla:

6 osób