Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
2925 min.
2925 min.
Aby boczek był wspaniale aromatyczny, najlepiej przygotować go 2 dni wcześniej. Oprószyć przyprawami a potem upiec.
Składniki:
- 350-400 g chudego surowego boczku
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- 30 g smalcu
Przygotowanie:
1Boczek oprószyć wszystkimi przyprawami, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 dni.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni C. Blaszkę wysmarować smalcem.
3Boczek zwinąć w roladę i zabezpieczyć nitką. Ułożyć na blaszce i piec przez 30-40 minut, od czasu do czasu podlewając wodą.
Porcja dla:
6 osób