30 min.
20 min.
50 min.
Te kluski są tradycyjnym smakowitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczeni, są szczególnie smaczne z sosem. Trzeba poświęcić im trochę czasu, ale domowej roboty pyzy smakują o wiele lepiej niż z opakowania.
Składniki:
- 3-4 kromki chleba tostowego
- 2 łyżeczki plus 60 g masła
- 1½ kg mączystych ziemniaków
- 250 ml mleka
- sól
- 125 g kaszy z twardej pszenicy Durum
Przygotowanie:
1Przygotować nadzienie. Okroić kromki chleba ze skórki i pokroić w małą kostkę. Podgrzać 2 łyżeczki masła na patelni. Zrumienić kostki chleba na maśle i odstawić.
2Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce do miski z zimną wodą. Odlać wodę. Wycisnąć starte ziemniaki w ściereczce, włożyć z powrotem do miski.
3Zagotować w garnku mleko, 60 g masła i trochę soli. Dosypywać kaszę, ciągle mieszając, potem krótko gotować na małym ogniu. Wlać do miski ze startymi ziemniakami i wyrobić jak ciasto. Posolić.
4Zagotować lekko osoloną wodę w dużym garnku. Uformować z ciasta mokrymi rękami 12 kulistych pyz. W każdą z nich wgnieść po kilka zrumienionych kostek z chleba. Gotować pyzy na małym ogniu do miękkości, około 20 minut, wyjąć i podawać.
Porcja dla:
12 osób