Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Te kluski są tradycyjnym smakowitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczeni, są szczególnie smaczne z sosem. Trzeba poświęcić im trochę czasu, ale domowej roboty pyzy smakują o wiele lepiej niż z opakowania.

Składniki:

  • 3-4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżeczki plus 60 g masła
  • 1½ kg mączystych ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • sól
  • 125 g kaszy z twardej pszenicy Durum

Przygotowanie:

1Przygotować nadzienie. Okroić kromki chleba ze skórki i pokroić w małą kostkę. Podgrzać 2 łyżeczki masła na patelni. Zrumienić kostki chleba na maśle i odstawić.

2Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce do miski z zimną wodą. Odlać wodę. Wycisnąć starte ziemniaki w ściereczce, włożyć z powrotem do miski.

3Zagotować w garnku mleko, 60 g masła i trochę soli. Dosypywać kaszę, ciągle mieszając, potem krótko gotować na małym ogniu. Wlać do miski ze startymi ziemniakami i wyrobić jak ciasto. Posolić.

4Zagotować lekko osoloną wodę w dużym garnku. Uformować z ciasta mokrymi rękami 12 kulistych pyz. W każdą z nich wgnieść po kilka zrumienionych kostek z chleba. Gotować pyzy na małym ogniu do miękkości, około 20 minut, wyjąć i podawać.

Porcja dla:

12 osób