15 min.
20 min.
35 min.
Tłuczone warzywa korzeniowe przyrządza się bardzo szybko i łatwo. Purée z batatów i selera doprawiamy delikatnie jabłkiem oraz przyprawami. Ma ono piękny kolor i jest bardzo smaczne. Warto też wypróbować dwa inne, opisane na tej stronie, przepisy na pyszne purée.
Składniki:
- 500 g batatów
- 400 g selera
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Przygotowanie:
1Pokroić bataty i selera na kawałki jednakowej wielkości i włożyć do dużego rondla. Dodać połowę soku z cytryny, wlać tyle wrzątku, by lekko zakrył warzywa i doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
2Rozgrzać oliwę w małym rondlu. Wrzucić czosnek, imbir i kmin rzymski. Podsmażać 30 sekund. Dodać jabłko i resztę soku z cytryny. Dusić 5 minut.
3Prażyć ziarna kolendry w małym suchym rondelku, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną intensywnie pachnieć.
4Starannie odlać warzywa i ubić je na purée. Dodać jabłko i wymieszać, a następnie posypać prażonymi ziarenkami kolendry. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób