Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Uwielbiam serwować to fondue, kiedy znajomi wpadają na obiad. Przygotowuje się je bardzo szybko. Sosy robię wcześniej, aby mogły się schłodzić, a potem, tuż zanim przyjadą goście, kroję wołowinę. Mam wtedy więcej czasu dla nich i nie stoję godzinami w kuchni! Poza tym to jest pyszne a sosy są wyśmienite. Do tego fondue podaję ugotowane ziemniaki.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej, pokrojonej w kostkę
  • 1 łodyżka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • olej roślinny do smażenia fondue
  • 250 ml majonezu
  • 3 korniszony, posiekane
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • nieco szczypiorku, posiekać
  • kilka gałązek pietruszki, posiekać
  • 250 ml majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi

Przygotowanie:

1Najpierw przygotować sosy.

2Sos tatarski: w małej miseczce wymieszać majonez z ogórkami, szalotką, szczypiorkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce do czasu podania.

3Sos orientalny: w osobnej misce wymieszać majonez z sosem sojowym i wasabi. Wstawić do lodówki.

4Sos amerykański: w trzeciej miseczce wymieszać majonez z keczupem i tabasco. Wstawić do lodówki.

5Sos hiszpański: w czwartej miseczce wymieszać majonez z szafranem i czerwoną papryką (wcześniej paprykę rozgnieść). Wstawić do lodówki.

6Do garnka do fondue wlać olej, dodać listek laurowy, tymianek, ząbek czosnku i rozmaryn, podgrzewać na małym ogniu.

7Gdy olej zacznie lekko bulgotać wyjąć zioła i czosnek, uważając aby się nie poparzyć. Każdy niech sobie nabija na szpikulec (jak do szaszłyków) kawałek mięsa i zanurza w gorącym oleju, smażąc go tak, jak lubi. Podawać z sosami do maczania.

Porcja dla:

6 osób