15 min.
05 min.
20 min.
Uwielbiam serwować to fondue, kiedy znajomi wpadają na obiad. Przygotowuje się je bardzo szybko. Sosy robię wcześniej, aby mogły się schłodzić, a potem, tuż zanim przyjadą goście, kroję wołowinę. Mam wtedy więcej czasu dla nich i nie stoję godzinami w kuchni! Poza tym to jest pyszne a sosy są wyśmienite. Do tego fondue podaję ugotowane ziemniaki.
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej, pokrojonej w kostkę
- 1 łodyżka tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- olej roślinny do smażenia fondue
- 250 ml majonezu
- 3 korniszony, posiekane
- 1 szalotka, drobno posiekana
- nieco szczypiorku, posiekać
- kilka gałązek pietruszki, posiekać
- 250 ml majonezu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pasty wasabi
Przygotowanie:
1Najpierw przygotować sosy.
2Sos tatarski: w małej miseczce wymieszać majonez z ogórkami, szalotką, szczypiorkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
3Sos orientalny: w osobnej misce wymieszać majonez z sosem sojowym i wasabi. Wstawić do lodówki.
4Sos amerykański: w trzeciej miseczce wymieszać majonez z keczupem i tabasco. Wstawić do lodówki.
5Sos hiszpański: w czwartej miseczce wymieszać majonez z szafranem i czerwoną papryką (wcześniej paprykę rozgnieść). Wstawić do lodówki.
6Do garnka do fondue wlać olej, dodać listek laurowy, tymianek, ząbek czosnku i rozmaryn, podgrzewać na małym ogniu.
7Gdy olej zacznie lekko bulgotać wyjąć zioła i czosnek, uważając aby się nie poparzyć. Każdy niech sobie nabija na szpikulec (jak do szaszłyków) kawałek mięsa i zanurza w gorącym oleju, smażąc go tak, jak lubi. Podawać z sosami do maczania.
Porcja dla:
6 osób