15 min.
40 min.
70 min.
Ta tarta z pomidorami jest dla mnie jednym z najważniejszych powodów wyczekiwania sezonu na pomidory. Nie ma nic lepszego, gdy masz całe stosy pomidorów z własnego ogródka. Podawać jako przystawkę lub jako danie główne.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 3-4 łyżki lodowatej wody (ile będzie trzeba)
Przygotowanie:
1W robocie kuchennym wymieszać mąkę z solą. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i wymieszać na grudkowate ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche – dodać po łyżeczce wody, aż z ciasta powstanie kula. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 15 minut do lodówki.
2Rozgrzać piekarnik do 200 C.
3Rozwałkować ciasto, aby pasowało do formy na tartę o średnicy 23 cm i na 2 cm wysokości brzegów. Najlepiej, aby blaszka miała wyjmowane dno.
4ciasto lekko posmarować musztardą, posypać serem i ułożyć na wierzchu plasterki pomidora tak, aby na siebie nachodziły jak dachówki. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, odlać nadmiar soku. Piec przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
5Wymieszać pietruszkę z oregano, czosnkiem i oliwą. Wyjąć tartę z piekarnika i jeszcze gorącą posmarować tym sosem. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób