Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
95 min.

Quiche to wspaniałe i pełnowartościowe danie na każdą porę dnia. Doskonałe nawet jako przekąska do popołudniowej herbaty.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Mąkę wysiekać z masłem. Dodać proszek, śmietanę, sól i cukier, i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.

3W międzyczasie jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól.

4Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami foli spożywczej. Wyłożyć nim dno i boki okrągłej foremki. Na to wyłożyć cukinię, zalać jajeczną masą i posypać serem.

5Piec przez 35-40 minut.

Porcja dla:

8 osób