Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Quiche to wspaniałe i pełnowartościowe danie na każdą porę dnia. Doskonałe nawet jako przekąska do popołudniowej herbaty.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Mąkę wysiekać z masłem. Dodać proszek, śmietanę, sól i cukier, i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
3W międzyczasie jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól.
4Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami foli spożywczej. Wyłożyć nim dno i boki okrągłej foremki. Na to wyłożyć cukinię, zalać jajeczną masą i posypać serem.
5Piec przez 35-40 minut.
Porcja dla:
8 osób