Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Proste i szybkie danie, które można przygotować nawet w ciągu tygodnia. Piersi z kurczaka smaży się na patelni i podaje ze słodkawym sosem z rabarbaru i likieru z czarnej porzeczki. Pasuje do świeżo ugotowanego ryżu.
Składniki:
- 12 łodyg rabarbaru
- 2 filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny
- 3 łyżki ciemnobrązowego cukru
- 30 g masła
- kilka kropel likieru z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
1Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki długości 10 cm.
2Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i przysmażyć mięso z obydwu stron. Zmniejszyć temperaturę i smażyć mięso, aż nie będzie już różowe w środku. Zdjąć z patelni i wstawić w ciepłe miejsce.
3Zwiększyć pod patelnią ogień na średni i dodać cukier. Skarmelizować go, stale mieszając. Wmieszać masło i likier, a następnie rabarbar. Gotować sos, aż rabarbar zmięknie, ale się nie rozpadnie. Doprawić solą i pieprzem.
4Wyłożyć sos na ciepłego kurczaka.
Porcja dla:
4 osób