30 min.
45 min.
95 min.
Quiche to potrawa pochodząca z Lotaryngii. Placek robi się najczęściej z kruchego ciasta, na które nakłada się różne składniki: ser, wędzonkę, zioła, ryby i zapieka z sosem z jajek i śmietany.
Składniki:
- 170 g mąki
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 gałązki tymianku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Mąkę wymieszać z paprykę i sól. Opłukać i osuszyć tymianek, oberwać listki i drobno je posiekać. Dodać do mąki wraz z olejem, jajkiem i łyżką wody. Zagnieś na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut.
2Obrać ziemniaki i pokroić w plasterki. Oczyścić i umyć por. Pokroić na cienkie paseczki i gotować przez 5 minut w 50 ml wody, by odrobinę zmiękł. Odcedzić i ostudzić.
3Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Cienko rozwałkować ciasto i wylepić nim formę. Posypać na dnie 30 g sera.
4Warstwami układać na cieście w formie ziemniaki, por, szczypiorek, rukolę i resztę sera. Rozbełtać jajka z mlekiem, dodając sól, pieprz do smaku. Zalać poukładane w warstwach nadzienie.
5Piec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 35 minut. Podawać ciepłe.
Porcja dla:
8 osób