Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
86450 min.

Pyszne jabłuszka marynowane w occie i korzennych przyprawach, które mogą być wspaniałą dekoracją i dodatkiem do dań.

Składniki:

  • 2 kg rajskich jabłuszek
  • 1 litr octu winnego lub zwykłego
  • 1/2 kg cukru
  • kawałek cynamonu
  • 15 goździków
  • 15 ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Jabłuszka umyć i skrócić im ogonki do 0,5 cm.

2Do garnka wlać ocet i dodać cukier. Przyprawy związać w kawałku gazy. Dodać do garnka i zagotować, mieszając aby cukier się rozpuścił.

3Jabłuszka włożyć do drucianego koszyczka lub zawinąć w gazę i włożyć do lekko wrzącego octu na około 5 minut. Wyjąć zanim zacznie na nich pękać skórka i przełożyć do słoików.

4Ocet gotować, aż zacznie nabierać konsystencji gęstego syropu. Zalać nim owoce w słoikach i odstawić na co najmniej 2 miesiące.

Porcja dla:

4 osób