Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
86450 min.
86450 min.
Pyszne jabłuszka marynowane w occie i korzennych przyprawach, które mogą być wspaniałą dekoracją i dodatkiem do dań.
Składniki:
- 2 kg rajskich jabłuszek
- 1 litr octu winnego lub zwykłego
- 1/2 kg cukru
- kawałek cynamonu
- 15 goździków
- 15 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
1Jabłuszka umyć i skrócić im ogonki do 0,5 cm.
2Do garnka wlać ocet i dodać cukier. Przyprawy związać w kawałku gazy. Dodać do garnka i zagotować, mieszając aby cukier się rozpuścił.
3Jabłuszka włożyć do drucianego koszyczka lub zawinąć w gazę i włożyć do lekko wrzącego octu na około 5 minut. Wyjąć zanim zacznie na nich pękać skórka i przełożyć do słoików.
4Ocet gotować, aż zacznie nabierać konsystencji gęstego syropu. Zalać nim owoce w słoikach i odstawić na co najmniej 2 miesiące.
Porcja dla:
4 osób