Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Nietypowe koreczki łączące „północne” śledzie z „południowymi” pomidorami i oliwkami. Idealne zarówno na imprezę jak i szybką codzienną przekąskę.

Składniki:

  • 3 nieduże mięsiste pomidory (po 125 g)
  • 3 plastry łagodnego sera (najlepiej topionego)
  • 150 g śledzi a la matias
  • 12 zielonych oliwek

Przygotowanie:

1Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy nadmiar łyka. Wycinamy wewnętrzne części zawierające nasiona pozostawiając jedynie zewnętrzny miąższ – patrz zdjęcia. Plastry sera kroimy na 4 części każdy. Śledzia kroimy w kawałki pasujące rozmiarem do pokrojonych pomidorów i sera.

2We wgłębieniach w miąższu pomidora układamy kolejno kawałki sera i śledzia. U góry umieszczamy oliwkę i wszystkie składniki przekłuwamy na wylot wykałaczką.

Porcja dla:

12 osób