Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Nietypowe koreczki łączące „północne” śledzie z „południowymi” pomidorami i oliwkami. Idealne zarówno na imprezę jak i szybką codzienną przekąskę.
Składniki:
- 3 nieduże mięsiste pomidory (po 125 g)
- 3 plastry łagodnego sera (najlepiej topionego)
- 150 g śledzi a la matias
- 12 zielonych oliwek
Przygotowanie:
1Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy nadmiar łyka. Wycinamy wewnętrzne części zawierające nasiona pozostawiając jedynie zewnętrzny miąższ – patrz zdjęcia. Plastry sera kroimy na 4 części każdy. Śledzia kroimy w kawałki pasujące rozmiarem do pokrojonych pomidorów i sera.
2We wgłębieniach w miąższu pomidora układamy kolejno kawałki sera i śledzia. U góry umieszczamy oliwkę i wszystkie składniki przekłuwamy na wylot wykałaczką.
Porcja dla:
12 osób