Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Delikatna i soczysta polędwica wieprzowa z sosem kurkowym. Oryginalny przepis wydobywający z mięsa maksimum smaku i atrakcyjnego wyglądu.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 250 g kurek
  • 150 ml słodkiej śmietany 18%
  • 125 ml bulionu
  • 1 średnia cebula (150 g)
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Polędwicę oczyszczamy z błonek i ewentualnych innych niepożądanych elementów. Dla wygody możemy ją podzielić na 2 równe części. Nacieramy pieprzem, uprzednio dokładnie roztartym w moździerzu jałowcem oraz ewentualnie niewielką ilością soli. Pozostawiamy na kilkanaście minut.

2Kurki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wykładamy na nie polędwiczkę. Obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez ok. 4 minuty do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy z patelni i na chwilę odkładamy na bok.

4Na patelnię wrzucamy cebulę, a po około minucie również kurki. Smażymy dość intensywnie przez 3-4 minuty często mieszając.

5Grzyby i cebulę zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy z powrotem polędwicę, wraz z wszelkim sokiem jaki ewentualnie z niej wyciekł. Przestawiamy patelnię na mały ogień i przykrywamy. Dusimy dosyć powoli przez 10-12 minut (patrz uwagi) w połowie tego czasu odwracając mięso na drugą stronę, po czym polędwicę wyjmujemy z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce, koniecznie pod przykryciem, aby nie wyschła.

6Zwiększamy ogień i redukujemy sos tak, by stał się możliwie gęsty. Na koniec dodajemy śmietanę, estragon oraz gałkę muszkatołową – podgrzewamy przez chwilę do temperatury bliskiej wrzeniu dokładnie mieszając, ale już nie gotujemy.

7Polędwicę podajemy na ciepło z sosem kurkowym i ewentualnie wybranym dodatkiem.

Porcja dla:

3 osób