Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
225 min.
225 min.
Souvlaki (czyt. suwlaki) to greckie szaszłyki z kawałków wieprzowiny przygotowywanych w cytynowo-oliwnej marynacie, a następnie grillowanych. Wspaniale smakują z ryżem, sałatką grecką lub chlebem pita.
Składniki:
- 1 cytryna
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki (60 ml) sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
Przygotowanie:
1Z cytryny wycisnąć sok. W szklanej misce wymieszać sok cytrynowy z oliwą, sosem sojowym, oregano i czosnkiem. Dodać polędwicę, cebulę i paprykę i wymieszać, aby składniki dobrze pokryły się marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
2Rozgrzać grill do średniej temperatury. Na szpikulce nadziewać kawałki mięsa na przemian z papryką i cebulą.
3Lekko natłuścić ruszt, ułożyć szaszłyki i grillować przez 10-15 minut, często przekładając z jednej na drugą stronę aby upiekły się równomiernie.
Porcja dla:
12 osób