Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
225 min.

Souvlaki (czyt. suwlaki) to greckie szaszłyki z kawałków wieprzowiny przygotowywanych w cytynowo-oliwnej marynacie, a następnie grillowanych. Wspaniale smakują z ryżem, sałatką grecką lub chlebem pita.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki (60 ml) sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione

Przygotowanie:

1Z cytryny wycisnąć sok. W szklanej misce wymieszać sok cytrynowy z oliwą, sosem sojowym, oregano i czosnkiem. Dodać polędwicę, cebulę i paprykę i wymieszać, aby składniki dobrze pokryły się marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

2Rozgrzać grill do średniej temperatury. Na szpikulce nadziewać kawałki mięsa na przemian z papryką i cebulą.

3Lekko natłuścić ruszt, ułożyć szaszłyki i grillować przez 10-15 minut, często przekładając z jednej na drugą stronę aby upiekły się równomiernie.

Porcja dla:

12 osób