Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Najtrudniejsze w tej potrawie to odpowiednie przygotowanie ryżu: nie może być ani za miękki ani za twardy. Indyk bardzo dobrze komponuje się z uprażonymi orzechami. Doskonały pomysł na romantyczną kolację.

Składniki:

  • 1/2 piersi z indyka (około 200 g)
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 200 ml wywaru drobiowego
  • 100 g obranych orzechów włoskich

Przygotowanie:

1Indyka wymyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki na 30 minut.

2Ryż do risotto wypłukać w bieżącej, zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, następnie wsypać ryż i lekko go prażyć przez 2 minuty.

3Zalać bulionem risotto i dusić całość na bardzo małym ogniu około 20 minut, aż płyn całkowicie się wchłonie. Cały czas mieszać.

4Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni.

5Mięso wyjąć z lodówki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, posypać przyprawami i smażyć aż mięso się całkowicie zetnie.

6Do gotowego ryżu dodać mięso, dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze i posypać uprażonymi orzechami.

Porcja dla:

3 osób