20 min.
30 min.
50 min.
Najtrudniejsze w tej potrawie to odpowiednie przygotowanie ryżu: nie może być ani za miękki ani za twardy. Indyk bardzo dobrze komponuje się z uprażonymi orzechami. Doskonały pomysł na romantyczną kolację.
Składniki:
- 1/2 piersi z indyka (około 200 g)
- sól i pieprz biały do smaku
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 200 ml wywaru drobiowego
- 100 g obranych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1Indyka wymyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki na 30 minut.
2Ryż do risotto wypłukać w bieżącej, zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, następnie wsypać ryż i lekko go prażyć przez 2 minuty.
3Zalać bulionem risotto i dusić całość na bardzo małym ogniu około 20 minut, aż płyn całkowicie się wchłonie. Cały czas mieszać.
4Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni.
5Mięso wyjąć z lodówki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, posypać przyprawami i smażyć aż mięso się całkowicie zetnie.
6Do gotowego ryżu dodać mięso, dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze i posypać uprażonymi orzechami.
Porcja dla:
3 osób