30 min.
15 min.
45 min.
Wspaniały przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. To moja wersja leniwych pierogów i można je podawać w wersji na słono z bułką tartą, albo posypane cukrem.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 kg białego półtłustego sera
- 3 łyżki mąki + ile zabierze ciasto
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
1Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2Masło utrzeć z żółtkami. Stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Gdy masa będzie jednolita, dodać mąkę i wymieszać, aby składniki się połączyły. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
3Na stolnicę wysypać trochę mąki, dodać 2-3 łyżki masy i zarabiać ciasto, aż przestanie się kleić. Dobierać na przemian masę serową i mąkę zarabiając ciasto. Musi być miękkie i elastyczne. Uważać, żeby nie dodać zbyt dużo mąki, bo serowniczki będą zbyt twarde.
4Z ciasta uformować wałek i pokroić go na małe kawałki.
5W dużym garnku zagotować wodę. Partiami wrzucać kluski i gotować przez 1,5 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
6Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać masło i wymieszać, aż masło się roztopi. Polać tym serowniczki.
Porcja dla:
6 osób