Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Pełnowartościowy jednogarnkowy obiad. Ryż w tym przepisie przygotowuję w piekarniku, a potem mieszam z grzybami, kurczakiem i serem. Pycha!
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne. Wsypać ryż, zalać bulionem i dobrze wymieszać.
2Piec przez 45 minut, mieszając raz po 25 minutach.
3W międzyczasie na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę z pieczarkami, od czasu do czasu mieszając.
4Dodać kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie gotowy.
5Z piekarnika wyjąć ryż, dodać pieczarki z kurczakiem, parmezan, ser kozi i tymianek, dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły i od razu podawać.
Porcja dla:
6 osób