Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
100 min.

Soczysta rolada z boczku, nadziewana mięsem mielonym, marchewką, fasolką szparagową i cebulą. Coś wyjątkowego, nie tylko na święta!

Składniki:

  • 2 kg chudego boczku bez skóry
  • sól
  • pieprz
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła

Przygotowanie:

1Boczek opłukać i naciąć tak, aby powstał duży płat dający się łatwo zawinąć. Posypać solą i pieprzem.

2Cebulę i ząbki czosnku obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na małym ogniu. Dodać mielone mięso, usmażyć i doprawić do smaku.

3Marchewkę i fasolkę umyć, obrać i ugotować na parze.

4Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

5Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki i jajko, i wymieszać.

6Na płacie boczku równomiernie rozłożyć farsz z mięsa a następnie poukładać obok siebie na przemian fasolkę szparagową i pokrojoną wzdłuż marchewkę.

7Mięso zrolować, związać dratwą włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę.

Porcja dla:

1 osoby