20 min.
80 min.
100 min.
Soczysta rolada z boczku, nadziewana mięsem mielonym, marchewką, fasolką szparagową i cebulą. Coś wyjątkowego, nie tylko na święta!
Składniki:
- 2 kg chudego boczku bez skóry
- sól
- pieprz
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
Przygotowanie:
1Boczek opłukać i naciąć tak, aby powstał duży płat dający się łatwo zawinąć. Posypać solą i pieprzem.
2Cebulę i ząbki czosnku obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na małym ogniu. Dodać mielone mięso, usmażyć i doprawić do smaku.
3Marchewkę i fasolkę umyć, obrać i ugotować na parze.
4Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
5Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki i jajko, i wymieszać.
6Na płacie boczku równomiernie rozłożyć farsz z mięsa a następnie poukładać obok siebie na przemian fasolkę szparagową i pokrojoną wzdłuż marchewkę.
7Mięso zrolować, związać dratwą włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę.
Porcja dla:
1 osoby