Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Świeża miechunka jest tutaj grilllowana, dzięki czemu zyskuje aromat, który jest niepowtrzalny w tej salsie. Najlepiej podawać z chipsami z tortilli.
Składniki:
- 1 kg miechunki pomidorowej, obranej
- 10 suszonych papryczek chili
- 2 ząbki czosnku, nieobrane
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Patelnię grillową przykryć folią aluminiową i postawić na dużym ogniu. Ułożyć miechunki, chili i czosnek. Grillować, aż miechunki sczernieją. Obracać aby się przypiekły z każdej strony. Chili i czosnek będzie gotowy wcześniej. Zdjąć je kiedy też sczernieją.
2Czosnek obrać i rozgnieść na pastę w moździerzu razem z solą. Dodać chili i rozgnieść na gładko. Przełożyć do miski.
3Miechunki rozgniatać w moździerzu partiami, zostawiając drobne kawałki.
4Miechunki połączyć z pastą z chili i czosnku. Podawać.
Porcja dla:
8 osób