Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Zawijaną pierś z indyka można zrobić na dwa sposoby: z jednego kawałka i wtedy otrzymujemy okazałą roladę, lub z mniejszych kawałków – jako danie obiadowe.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- nić kuchenna
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Pierś z indyka rozkroić tak aby powstał płat o grubości 3-4 cm. Oprószyć solą i pieprzem i rozbić tak, aby można było zwinąć w rulon.
3Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i udusić z cebulką. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
4Doprawiony farsz rozłożyć równo na rozbitym mięsie i zwinąć ciasno tworząc roladę.
5Zwinięte mięso obwiązać nicią kuchenną.
6Roladę włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35–40 minut. Mięso z góry powinno być przyrumienione.
Porcja dla:
6 osób