Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Zawijaną pierś z indyka można zrobić na dwa sposoby: z jednego kawałka i wtedy otrzymujemy okazałą roladę, lub z mniejszych kawałków – jako danie obiadowe.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • nić kuchenna

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Pierś z indyka rozkroić tak aby powstał płat o grubości 3-4 cm. Oprószyć solą i pieprzem i rozbić tak, aby można było zwinąć w rulon.

3Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i udusić z cebulką. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.

4Doprawiony farsz rozłożyć równo na rozbitym mięsie i zwinąć ciasno tworząc roladę.

5Zwinięte mięso obwiązać nicią kuchenną.

6Roladę włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35–40 minut. Mięso z góry powinno być przyrumienione.

Porcja dla:

6 osób