15 min.
45 min.
60 min.
To kolorowe, bogate w witaminy danie przyrządzane jest z warstw boćwiny i plasterków pomidorów zapiekanych w sosie jajeczno-serowym. Nazwa “tian” pochodzi od glinianego garnka, w którym w Prowansji tradycyjnie zapieka się potrawy z warzyw, ryżu i jajek.
Składniki:
- 250 g długoziarnistego ryżu
- 400 g boćwiny
- 100 g sera gruyeère, startego
- 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
- 340 g pomidorów, pokrojonych w plasterki
- 3 jajka, roztrzepane
- 200 ml chudego mleka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wrzucić ryż do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–15 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zmięknie. Odlać.
2Odkroić ogonki boćwiny i posiekać ją. Pokroić listki w paseczki szerokości 2 cm. Wrzucić ogonki do rondla z wrzątkiem i gotować 2 minuty. Dodać listki i gotować jeszcze 1–2 minuty. Odlać na sicie i zahartować strumieniem zimnej wody, odcisnąć.
3Wymieszać boćwinę z ryżem, dodać mniej więcej połowę tartego sera gruyeère i tymianek oraz sól i pieprz.
4Lekko nasmarować tian (naczynie z wypalanej gliny) lub płaskie naczynie żaroodporne o pojemności 2 l. Nałożyć połowę ryżu z boćwiną i rozprowadzić równą warstwą. Ułożyć na niej połowę plasterków pomidorów, a następnie przykryć resztą ryżu z boćwiną.
5Rozbełtać jajka z mlekiem w dzbanku. Polać równomiernie zapiekankę. Ułożyć na wierzchu pozostałe plasterki pomidorów i posypać resztą sera gruyeère. Zapiekać około 45 minut, aż potrawa zetnie się lekko i przyrumieni. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób