Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

To kolorowe, bogate w witaminy danie przyrządzane jest z warstw boćwiny i plasterków pomidorów zapiekanych w sosie jajeczno-serowym. Nazwa “tian” pochodzi od glinianego garnka, w którym w Prowansji tradycyjnie zapieka się potrawy z warzyw, ryżu i jajek.

Składniki:

  • 250 g długoziarnistego ryżu
  • 400 g boćwiny
  • 100 g sera gruyeère, startego
  • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
  • 340 g pomidorów, pokrojonych w plasterki
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 200 ml chudego mleka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wrzucić ryż do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–15 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zmięknie. Odlać.

2Odkroić ogonki boćwiny i posiekać ją. Pokroić listki w paseczki szerokości 2 cm. Wrzucić ogonki do rondla z wrzątkiem i gotować 2 minuty. Dodać listki i gotować jeszcze 1–2 minuty. Odlać na sicie i zahartować strumieniem zimnej wody, odcisnąć.

3Wymieszać boćwinę z ryżem, dodać mniej więcej połowę tartego sera gruyeère i tymianek oraz sól i pieprz.

4Lekko nasmarować tian (naczynie z wypalanej gliny) lub płaskie naczynie żaroodporne o pojemności 2 l. Nałożyć połowę ryżu z boćwiną i rozprowadzić równą warstwą. Ułożyć na niej połowę plasterków pomidorów, a następnie przykryć resztą ryżu z boćwiną.

5Rozbełtać jajka z mlekiem w dzbanku. Polać równomiernie zapiekankę. Ułożyć na wierzchu pozostałe plasterki pomidorów i posypać resztą sera gruyeère. Zapiekać około 45 minut, aż potrawa zetnie się lekko i przyrumieni. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób