Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
190 min.

Pyszna alternatywa dla karpia w galeracie na świąteczny stół, ale i na przystawkę na wieczór karnawałowy.

Składniki:

  • 500 g filetów z morszczuka
  • 1 bułka kajzerka, namoczona w wodzie
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka vegety
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Filety przemielić w maszynce razem z odciśniętą bułką i 1 cebulą.

2Do masy dodać jajko, doprawić vegetą, gałką, solą i pieprzem i wymieszać na jednolitą masę. Z masy formować małe kulki.

3Do garnka włożyć cebulę, seler i pietruszkę, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować na małym ogniu przez kilka minut.

4Do gotującego się wywaru włożyć kulki rybne. Gotować przez 20 minut.

5Kulki wyjąć łyżką cedzakową. Wywar przecedzić i odmierzyć 4 szklanki. Żelatynę namoczyć na chwilę w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje, wymieszać z wywarem i zagotować. Odstawić do przestudzenia.

6Do filiżanek lub małych salaterek nalewać po 2 łyżki galarety, dodawać kulę rybną i uzupełniać galaretą. Oddzielnie nalać jeden kubek galarety. Odstawić do lodówki do zastudzenia.

7Przed podaniem kule wyjąć na półmisek, przybrać plasterkami cytryny i natką pietruszki. Galaretę z oddzielnego kubeczka drobno pokroić i posypać kule rybne na półmisku.

Porcja dla:

8 osób