30 min.
40 min.
190 min.
Pyszna alternatywa dla karpia w galeracie na świąteczny stół, ale i na przystawkę na wieczór karnawałowy.
Składniki:
- 500 g filetów z morszczuka
- 1 bułka kajzerka, namoczona w wodzie
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka vegety
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Filety przemielić w maszynce razem z odciśniętą bułką i 1 cebulą.
2Do masy dodać jajko, doprawić vegetą, gałką, solą i pieprzem i wymieszać na jednolitą masę. Z masy formować małe kulki.
3Do garnka włożyć cebulę, seler i pietruszkę, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować na małym ogniu przez kilka minut.
4Do gotującego się wywaru włożyć kulki rybne. Gotować przez 20 minut.
5Kulki wyjąć łyżką cedzakową. Wywar przecedzić i odmierzyć 4 szklanki. Żelatynę namoczyć na chwilę w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje, wymieszać z wywarem i zagotować. Odstawić do przestudzenia.
6Do filiżanek lub małych salaterek nalewać po 2 łyżki galarety, dodawać kulę rybną i uzupełniać galaretą. Oddzielnie nalać jeden kubek galarety. Odstawić do lodówki do zastudzenia.
7Przed podaniem kule wyjąć na półmisek, przybrać plasterkami cytryny i natką pietruszki. Galaretę z oddzielnego kubeczka drobno pokroić i posypać kule rybne na półmisku.
Porcja dla:
8 osób