Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Smażona ryba to zawsze udany i szybki sposób na obiad. Tutaj przepis na łososia z prostym sosem śmietanowym z dodatkiem koperku i kaparów.

Składniki:

  • 4 filety z łososia (po 150 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub creme fraiche
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem.

2Filety smażyć na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut z każdej strony.

3W międzyczasie wymieszać śmietanę z kaparami i koperkiem, dodać sok z cytryny, sól i pieprz.

4Filety ułożyć na półmisku i polać sosem.

Porcja dla:

4 osób