30 min.
35 min.
65 min.
Piersi kaczki duszone w czerwonym winie z czosnkiem i imbirem oraz z dodatkiem odrobiny porzeczkowej galaretki są znakomite i soczyste. Mięso kroimy w paski i podajemy na kolorowych, surowych warzywach. Ciekawym dodatkiem mogą być ryżowe ciasteczka.
Składniki:
- 3 piersi z kaczki, bez kości, w sumie ok. 500 g
- 120 ml czerwonego wina
- 1 łyżka galaretki z czerwonych porzeczek
- 1 łyżeczka konserwowego czosnku w oleju, odsączonego
- 1 łyżeczka konserwowego korzenia imbiru w oleju, odsączonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżeczki octu balsamicznego lub octu sherry
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220°C. Obrać kacze piersi ze skóry i tłuszczu. Włożyć je do żaroodpornego naczynia, zalać winem, dodać galaretkę, czosnek i imbir. Piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie.
2W tym czasie w dużej misce wymieszać oliwę z octem balsamicznym lub sherry, dodać sól i pieprz do smaku. Pomarańcze dokładnie obrać ze skóry i błon, następnie – trzymając nad naczyniem z oliwą, aby nie marnować soku – podzielić na cząstki. Dodać do naczynia razem z czerwoną i pekińską kapustą, kiełkami, rukwią (kilka gałązek zostawić do przybrania) i kasztanami wodnymi. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki sałatki pokryły się sosem.
3Wyjąć kaczkę z piekarnika, wyłożyć na podgrzany talerz. Sos wylać na patelnię i gotować 1-2 minuty, żeby część odparowała. Kaczkę pokroić ukośnie na plastry. Winny sos spod kaczki wlać do sałaty, wymieszać. Układać plastry mięsa na sałacie, przybrać resztą rukwi i podawać.
Porcja dla:
4 osób