Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Proste danie dla wielbicieli ziemniaków. Ciasto przygotowane z gotowanych i surowych ziemniaków w postaci smakowitych kluseczek. Dobre solo lub jako dodatek do dań.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- sól do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Połowę ziemniaków ugotować, przestudzić, obrać i zmielić.
2Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Sok odcisnąć do miseczki i odstawić, aby opadł osad. Odlać płyn, pozostawiając skrobię.
3Ziemniaki gotowane wymieszać z surowymi, skrobią i jajkami. Doprawić solą i wyrobić na jednolitą masę.
4Oprószyć dłonie mąką i formować małe kulki z masy ziemniacznej.
5W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pyzy na wrzątek i gotować przez 5-8 minut, aż wypłyną na wierzch. Odcedzić i podawać.
Porcja dla:
6 osób