Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
75 min.

Prosta i pyszna sałatka z pieczonej piersi kurczaka z suszonymi śliwkami, podsmażoną marchewką i cebulą. Najlepiej podsmażać je oddzielnie, aby smaki się nie połączyły.

Składniki:

  • 400 g (2 małe) piersi z kurczaka
  • 2 cebule, posiekane
  • 2-3 marchewki, starte
  • 3/4 szklanki suszonych śliwek
  • majonez do smaku
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

1Piersi z kurczaka upiec w piekarniku lub na grillu (można je też ugotować). Wystudzić i pokroić w kostkę.

2Na patelni podsmażyć marchewkę. Odłożyć na bok do przestudzenia.

3Oddzielnie podsmażyć cebulę, przez około 10 minut na średnim ogniu, często mieszając. Nie zrumienić, bo wtedy przestanie być słodka. Przestudzić.

4Śliwki posiekać. Kiedy wszystkie składniki będą zimne, wymieszać z majonezem. Doprawić solą i wstawić do lodówki.

Porcja dla:

6 osób