Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Fantastyczny przepis na przystawkę we włoskim stylu – kup paluszki grissini i zamień je w wyjątkową przekąskę na przyjęcie!
Składniki:
- 25 g masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml mleka
- 150 g sera Asiago lub Gruyere, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki śmietany
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 100 g szynki parmeńskiej
- 1 opakowanie (125 g) paluszków grissini
Przygotowanie:
1W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając.
2Dodać ser i śmietanę, całość gotować na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
3Szynką owinąć paluszki i ułożyć na talerzu.
4Sos przelać do miseczki i podawać do maczania paluszków.
Porcja dla:
6 osób