Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Fantastyczny przepis na przystawkę we włoskim stylu – kup paluszki grissini i zamień je w wyjątkową przekąskę na przyjęcie!

Składniki:

  • 25 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 g sera Asiago lub Gruyere, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 opakowanie (125 g) paluszków grissini

Przygotowanie:

1W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając.

2Dodać ser i śmietanę, całość gotować na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

3Szynką owinąć paluszki i ułożyć na talerzu.

4Sos przelać do miseczki i podawać do maczania paluszków.

Porcja dla:

6 osób