Czas przygotowania:
45 min.
Całkowity czas:
105 min.

Robienie makaronu jest zaskakująco proste. Świeżo pokrojony makaron posyp obficie mąką, aby się nie posklejał.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Przesiać mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Na środku kopczyka zrobić dołek, wbić do niego jajka, dodać oliwę i sól.

2Wymieszać rękami wszystkie składniki, aż powstanie dość twarde ciasto. Jeśli trzeba, dodać kilka kropel wody.

3Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno być dość twarde. Jeśli klei się do rąk, dodać odrobinę mąki.

4Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut. Nie wkładać go do lodówki.

5Podzielić ciasto na ćwiartki, bo łatwiej jest wałkować mniejsze kawałki. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy nieposypanej mąką, obracając od czasu do czasu, aby nie przywarło. Wycinać wybrane kształty, na przykład lasagne, cannelloni czy długi makaron.

6Jeśli makaron nie ma być nadziewany, można ugotować go od razu lub podsuszyć przed gotowaniem przez mniej więcej 30 minut. Gdy makaron klei się, dobrze jest zostawić go do przeschnięcia na czystej, lnianej ściereczce. Długi makaron najlepiej powiesić na specjalnej suszarce do makaronu lub lekko posypać mąką i zwinąć w gniazda.

Porcja dla:

680 osób