Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
1585 min.

Przepis pochodzi ze wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych, gdzie wieprzowinę tradycyjnie dusi się powoli z warzywami w glinianych naczyniach. Potrawa ta może spokojnie perkotać, podczas gdy zajmujemy się czymś innym. Podaje się ją z pieczonymi ziemniakami oraz kromkami chleba do zamaczania w pysznym sosie.

Składniki:

  • 250 g suszonej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4 cienkie, chude kotlety schabowe, okrojone z tłuszczu (łącznie ok. 625 g)
  • 1 cebula, posiekana
  • 250 ml piwa, najlepiej ciemnego
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki

Przygotowanie:

1Odlać i przepłukać fasolę, włożyć do dużego rondla i zalać zimną wodą, której powinno być dwa razy więcej niż ziaren. Przykryć rondel i doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 45–60 minut, aż fasola trochę zmięknie.

2Rozgrzać olej w głębokim naczyniu żaroodpornym, wrzucić mięso oraz cebulę i smażyć, aż kotlety przyrumienią się z obu stron. Wlać piwo, dodać pomidory z sokiem, sos worcestershire, cukier i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około godzinę, aż mięso zrobi się bardzo miękkie.

3Odlać fasolę i wrzucić do mięsa. Dodać musztardę, bekon i ocet. Starannie wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu kolejną godzinę, aż mięso i fasola zaczną się rozpadać.

4Przed podaniem skosztować i ewentualnie doprawić do smaku sosem worcestershire i octem.

Porcja dla:

4 osób