20 min.
100 min.
720 min.
To pyszne danie, które figuruje na wigilijnym stole zamiast grochu z kapustą. Pyszny dodatek do obiadu, albo nawet cały obiad, jeśli jeść ją z chlebem. Bogata w kalorie i witaminę C, więc idealna na jesień i zimę!
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg fasoli białej suchej (może być Jaś)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- kilka kropel maggi
Przygotowanie:
1Dzień wcześniej opłukać fasolę na sicie pod bieżącą wodą. Zalać letnią wodą w garnku i odstawić na noc. Rano wymienić wodę i ugotować fasolę w świeżej wodzie (ok. 40 minut). Pod koniec gotowania osolić.
2Ugotowaną fasolę rozgnieść widelcem, aby powstało dość grube puree, które zagęści nam potrawę.
3Kapustę kiszoną należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie była zbyt kwaśna. Poszatkować.
4Włożyć do garnka, dodać odrobinę wody, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu co najmniej przez godzinę.
5Kiedy kapusta będzie już miękka, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i dodać rozgniecioną fasolę. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę, żeby smaki się połączyły, a fasola ogrzała. Doprawić solą, pieprzem i maggi.
Porcja dla:
6 osób