Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wspaniały domowy pilaw z ryżu długoziarnistego z dodatkiem wołowiny, marchewki i czosnku. Aromatyczny i sycący.

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki, starte na tarce
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego

Przygotowanie:

1Wołowinę pokroić w kostkę. W garnku roztopić 2 łyżki masła i obsmażyć mięso. Dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, a następnie dodać marchewkę.

2Dodać pozostałe 2 łyżki masła, wsypać ryż i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać sól i kumin, wymieszać.

3Całość zalać wodą lub bulionem 2 cm ponad poziom ryżu. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 20-25 minut, aż ryż będzie miękki. Nie mieszać!

4W ryż wetknąć nieobrany czosnek, nie mieszać. Sprawdzić czy ryż jest gotowy i zestawić z ognia.

Porcja dla:

4 osób