Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Wspaniały domowy pilaw z ryżu długoziarnistego z dodatkiem wołowiny, marchewki i czosnku. Aromatyczny i sycący.
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 2 marchewki, starte na tarce
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
Przygotowanie:
1Wołowinę pokroić w kostkę. W garnku roztopić 2 łyżki masła i obsmażyć mięso. Dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, a następnie dodać marchewkę.
2Dodać pozostałe 2 łyżki masła, wsypać ryż i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać sól i kumin, wymieszać.
3Całość zalać wodą lub bulionem 2 cm ponad poziom ryżu. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 20-25 minut, aż ryż będzie miękki. Nie mieszać!
4W ryż wetknąć nieobrany czosnek, nie mieszać. Sprawdzić czy ryż jest gotowy i zestawić z ognia.
Porcja dla:
4 osób