Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Ciekawy przepis na serce wołowe. Bardzo wyraziste w smaku i zdecydowanie nie dla tych o słabym sercu! Danie zasmakuje tym, którzy lubią treściwe, mięsne potrawy.
Składniki:
- 2 kg serca wołowego
- 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
Przygotowanie:
1Serce opłukać, usunąć tłuszcz. Przekroić na pół, a następnie pokroić na plasterki o grubości 1 cm.
2Posypać mięso mąką i doprawić solą i pieprzem.
3Rozgrzać masło na patelni, dodać kawałki mięsa i smażyć po 30-45 sekund na każdej stronie.
4Dodać cebulę, marchewkę, ziemniaki, tymianek, bulion i wino. Zmniejszyć ogień i dusić przez 1 godzinę.
Porcja dla:
7 osób