Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Ciekawy przepis na serce wołowe. Bardzo wyraziste w smaku i zdecydowanie nie dla tych o słabym sercu! Danie zasmakuje tym, którzy lubią treściwe, mięsne potrawy.

Składniki:

  • 2 kg serca wołowego
  • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana

Przygotowanie:

1Serce opłukać, usunąć tłuszcz. Przekroić na pół, a następnie pokroić na plasterki o grubości 1 cm.

2Posypać mięso mąką i doprawić solą i pieprzem.

3Rozgrzać masło na patelni, dodać kawałki mięsa i smażyć po 30-45 sekund na każdej stronie.

4Dodać cebulę, marchewkę, ziemniaki, tymianek, bulion i wino. Zmniejszyć ogień i dusić przez 1 godzinę.

Porcja dla:

7 osób