Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Prosty sposób na przygotowanie wspaniałych żeberek na grillu! Zróbcie to zgodnie z moim przepisem a sukces gwarantowany! Palce lizać!

Składniki:

  • 1 łyżka zmielonego kminku
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka (235 ml) sosu do potraw z grilla

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.

2W słoiczku wymieszać kminek z chili, papryką, solą i pieprzem. Zakręcić i chwilę potrząsać.

3Żeberka oczyścić z błony za pomocą ostrego noża. Posypać mieszanką przypraw z obu stron i lekko wetrzeć. Niewykorzystane przyprawy można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.

4Na dolnej półce grilla położyć folię aluminiową, na którą będzie kapał tłuszcz. Lekko natłuścić ruszt, a na nim ułożyć żeberka. Zmniejszyć temperaturę grilla, zamknąć pokrywę i grillować przez 1 godzinę. W międzyczasie nie unosić pokrywy!

5Na koniec żeberka posmarować sosem i grillować przez kolejne 5 minut. Pokroić na kawałki albo podawać w całości.

Porcja dla:

6 osób