20 min.
60 min.
80 min.
Prosty sposób na przygotowanie wspaniałych żeberek na grillu! Zróbcie to zgodnie z moim przepisem a sukces gwarantowany! Palce lizać!
Składniki:
- 1 łyżka zmielonego kminku
- 1 łyżka chili
- 1 łyżka mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 szklanka (235 ml) sosu do potraw z grilla
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
2W słoiczku wymieszać kminek z chili, papryką, solą i pieprzem. Zakręcić i chwilę potrząsać.
3Żeberka oczyścić z błony za pomocą ostrego noża. Posypać mieszanką przypraw z obu stron i lekko wetrzeć. Niewykorzystane przyprawy można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
4Na dolnej półce grilla położyć folię aluminiową, na którą będzie kapał tłuszcz. Lekko natłuścić ruszt, a na nim ułożyć żeberka. Zmniejszyć temperaturę grilla, zamknąć pokrywę i grillować przez 1 godzinę. W międzyczasie nie unosić pokrywy!
5Na koniec żeberka posmarować sosem i grillować przez kolejne 5 minut. Pokroić na kawałki albo podawać w całości.
Porcja dla:
6 osób