40 min.
35 min.
95 min.
Takie danie można zjeść na Lubelszczyźnie jest to tradycyjne danie z tego regionu.
Składniki:
- 2 szklanki średniej kaszy jęczmiennej
- 40 dag twarogu
- 1 ziemniak
- 1 łyżka masła
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 1 jajko
- 6 dużych liści kapusty
Przygotowanie:
1Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy niewielką ilością wrzątku. Gotujemy do miękkości. Nie odcedzając, rozgniatamy. Dolewamy tyle wody, aby otrzymać litr wywaru. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
2Do wywaru wsypujemy kaszę i gotujemy około 20 minut. Pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Studzimy.
3Kaszę przekładamy do miski. Wkruszamy twaróg, wbijamy jajko i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy dość duże owalne kotlety.
4Do piekarnika wkładamy płaski kamień. Rozgrzewamy do 220 stopni. Liście kapusty myjemy, osuszamy i kładziemy na kamieniu. Na liściach układamy placki z twarogu. Pieczemy około 35 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Porcja dla:
4 osób