Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
95 min.

Takie danie można zjeść na Lubelszczyźnie jest to tradycyjne danie z tego regionu.

Składniki:

  • 2 szklanki średniej kaszy jęczmiennej
  • 40 dag twarogu
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka masła
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 jajko
  • 6 dużych liści kapusty

Przygotowanie:

1Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy niewielką ilością wrzątku. Gotujemy do miękkości. Nie odcedzając, rozgniatamy. Dolewamy tyle wody, aby otrzymać litr wywaru. Doprawiamy solą i zagotowujemy.

2Do wywaru wsypujemy kaszę i gotujemy około 20 minut. Pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Studzimy.

3Kaszę przekładamy do miski. Wkruszamy twaróg, wbijamy jajko i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy dość duże owalne kotlety.

4Do piekarnika wkładamy płaski kamień. Rozgrzewamy do 220 stopni. Liście kapusty myjemy, osuszamy i kładziemy na kamieniu. Na liściach układamy placki z twarogu. Pieczemy około 35 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Porcja dla:

4 osób