Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Komosa ryżowa (znana też jako quinoa lub ryż peruwiański) jest doskonałą alternatywą dla ryżu – jest lżejsza, a gotuje się o połowę krócej.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 170 g (1 szklanka) komosy ryżowej
- 480 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać komosę i mieszając od czasu do czasu podsmażać, aż lekko się zrumieni, około 5 minut.
2Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż komosa będzie miękka.
3Przełożyć komosę do dużej miski, dodać czosnek, pietruszkę, tymianek, sól i cebulę. Skropić sokiem z cytryny i podać.
Porcja dla:
4 osób