Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Komosa ryżowa (znana też jako quinoa lub ryż peruwiański) jest doskonałą alternatywą dla ryżu – jest lżejsza, a gotuje się o połowę krócej.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 170 g (1 szklanka) komosy ryżowej
  • 480 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać komosę i mieszając od czasu do czasu podsmażać, aż lekko się zrumieni, około 5 minut.

2Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż komosa będzie miękka.

3Przełożyć komosę do dużej miski, dodać czosnek, pietruszkę, tymianek, sól i cebulę. Skropić sokiem z cytryny i podać.

Porcja dla:

4 osób