Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
95 min.
95 min.
Całkowity czas:
340 min.
340 min.
Słodkie, mięciutkie skrzydełka kurczaka przygotowane z powszechnie dostępnych składników.
Składniki:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki dobrze ubitego brązowego cukru
- 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki mielonego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 700 g skrzydełek kurczaka
Przygotowanie:
1W naczyniu żaroodpornym wielkości około 23×33 cm wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, olejem, imbirem i czosnkiem. Mieszać, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Zanurzyć skrzydełka kurczaka w przygotowanym sosie tak, by dokładnie je nim pokryć. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po 2 godzinach odwrócić skrzydełka.
2Nagrzać piekarnik do175°C.
3Piec kurczaka pod przykryciem w temperaturze 175°C przez 45 minut, po czym odwrócić skrzydełka i polać sosem zaczerpniętym z dna naczynia. Następnie piec bez przykrycia przez kolejne 50 minut.
Porcja dla:
4 osób