Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
95 min.
Całkowity czas:
340 min.

Słodkie, mięciutkie skrzydełka kurczaka przygotowane z powszechnie dostępnych składników.

Składniki:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki dobrze ubitego brązowego cukru
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 700 g skrzydełek kurczaka

Przygotowanie:

1W naczyniu żaroodpornym wielkości około 23×33 cm wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, olejem, imbirem i czosnkiem. Mieszać, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Zanurzyć skrzydełka kurczaka w przygotowanym sosie tak, by dokładnie je nim pokryć. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po 2 godzinach odwrócić skrzydełka.

2Nagrzać piekarnik do175°C.

3Piec kurczaka pod przykryciem w temperaturze 175°C przez 45 minut, po czym odwrócić skrzydełka i polać sosem zaczerpniętym z dna naczynia. Następnie piec bez przykrycia przez kolejne 50 minut.

Porcja dla:

4 osób