10 min.
30 min.
40 min.
Bardzo prosty i szybki przepis na skrzydełka w coli – słodkie i lepkie, najlepsze! Najlepiej podać do nich frytki lub puree z ziemniaków i sałatkę – cała rodzina będzie szczęśliwa!
Składniki:
- 500 g skrzydełek z kurczaka
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru (opcjonalnie)
- sos sojowy do smaku
- 250 ml Coca-Coli
Przygotowanie:
1Skrzydełka podzielić na mniejsze części przekrawając w miejscach stawów. Końcówki odkroić i wyrzucić.
2Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu, dodać czosnek i imbir.
3Dodać skrzydełka (partiami, bo wszystkie na raz się nie zmieszczą) i smażyć z każdej strony po 5 minut. Na koniec doprawić sosem sojowym.
4Dodać colę, zwiększyć ogień pod patelnią i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut.
5Po tym czasie sos powinien być gęsty i błyszczący. Można do niego dodać nieco mąki kukurydzianej aby lepiej obkleił skrzydełka.
6Danie jest gotowe gdy skrzydełka są ugotowane w środku, a sos jest gęsty.
Porcja dla:
4 osób