Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bardzo prosty i szybki przepis na skrzydełka w coli – słodkie i lepkie, najlepsze! Najlepiej podać do nich frytki lub puree z ziemniaków i sałatkę – cała rodzina będzie szczęśliwa!

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru (opcjonalnie)
  • sos sojowy do smaku
  • 250 ml Coca-Coli

Przygotowanie:

1Skrzydełka podzielić na mniejsze części przekrawając w miejscach stawów. Końcówki odkroić i wyrzucić.

2Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu, dodać czosnek i imbir.

3Dodać skrzydełka (partiami, bo wszystkie na raz się nie zmieszczą) i smażyć z każdej strony po 5 minut. Na koniec doprawić sosem sojowym.

4Dodać colę, zwiększyć ogień pod patelnią i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut.

5Po tym czasie sos powinien być gęsty i błyszczący. Można do niego dodać nieco mąki kukurydzianej aby lepiej obkleił skrzydełka.

6Danie jest gotowe gdy skrzydełka są ugotowane w środku, a sos jest gęsty.

Porcja dla:

4 osób