Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
280 min.

Tani przepis na skrzydełka z grilla. Prosta, szybka marynata, do której możecie użyć ulubione zioła.

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 1 łyżka mieszanych ziół (oregano, tymianek, rozmaryn itp.)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.

2Ułożyć skrzydełka w płytkim (niemetalowym) naczyniu. Oprószyć papryką, solą, pieprzem i ziołami. Polać oliwą i wymieszać rękami, dobrze wcierając marynatę w skrzydełka.

3Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.

4Piec na grillu około 30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak duże są skrzydełka.

Porcja dla:

12 osób