10 min.
7210 min.
Zaczyn dobry do każdego chleba na zakwasie. Nigdy już nie zabraknie Ci zaczynu, bo dzięki temu przepisowi w każdej chwili zrobisz nowy.
Składniki:
- 3 łyżki płatków ziemniaczanych na purée
- 3 łyżki cukru
- 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody
- 2 i 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
Przygotowanie:
1W zamykanym naczyniu połączyć płatki ziemniaczane z cukrem, wodą i drożdżami. Pozostawić przez 5 dni na kuchennym stole, codziennie mieszając drewnianą łyżką.
2Piątego dnia rano dokarmić zakwas dodając 3 łyżki płatków ziemniaczanych, 3 łyżki cukru i 1 szklankę ciepłej wody. Wieczorem użyć 1 szklankę zakwasu do wypieku chleba. Pozostały zakwas przechowywać w lodówce.
3Co pięć dni dokarmiać zakwas dodając 3 łyżki płatków ziemniaczanych, 3 łyżki cukru i 1 szklankę wody. Jeżeli dokarmiony zakwas ma być użyty do wypieku chleba, należy pozostawić go przed użyciem przez 6 godzin w temperaturze pokojowej. Jeśli zakwas nie jest używany, przechowywać go w lodówce, a po każdym dokarmieniu 1 szklankę wylać.
Porcja dla:
1 osoby