Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
210 min.
210 min.
Pyszna przystawka na imprezę nie tylko karnawałową. Śledzik w sosie z suszonych śliwek i migdałów. Pycha!
Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 1 szklanka mleka
- 300 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1Filety namoczyć w mleku na 3 godziny. Odsączyć i zwinąć w rulonki.
2Śliwki namoczyć na godzinę w 1/2 szklanki wody. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać.
3Namoczone śliwki ugotować do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito, dodać oliwę i migdały, wymieszać. Doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny.
4Ruloniki ze śledzi ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać natką.
Porcja dla:
4 osób