05 min.
25 min.
30 min.
Piersi z kurczaka w kremowym sosie z tymiankiem. Podawać z makaronem kokardki lub szerokim makaronem jajecznym. Zamiast czerwonego wina można użyć białego.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 70 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 szklanka (235 ml) czerwonego wina
Przygotowanie:
1W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć na rumiano kurczaka (po ok. 3-5 minut z każdej strony).
2Dodać pieczarki i smażyć przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Podlać winem i zamieszać drewnianą łyżką, odrywając przypalone cząstki z dna patelni. Gotować przez 5 minut.
3Wmieszać śmietanę i doprawić sos solą, pieprzem i tymiankiem. Zmniejszyć ogień na mały i przykryć patelnię. Dusić przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
4Zdjąć pokrywkę i redukować sos przez 3 minuty, aż zgęstnieje. Dodać winogrona i podgrzać.
Porcja dla:
5 osób