Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Piersi z kurczaka w kremowym sosie z tymiankiem. Podawać z makaronem kokardki lub szerokim makaronem jajecznym. Zamiast czerwonego wina można użyć białego.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 70 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 szklanka (235 ml) czerwonego wina

Przygotowanie:

1W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć na rumiano kurczaka (po ok. 3-5 minut z każdej strony).

2Dodać pieczarki i smażyć przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Podlać winem i zamieszać drewnianą łyżką, odrywając przypalone cząstki z dna patelni. Gotować przez 5 minut.

3Wmieszać śmietanę i doprawić sos solą, pieprzem i tymiankiem. Zmniejszyć ogień na mały i przykryć patelnię. Dusić przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

4Zdjąć pokrywkę i redukować sos przez 3 minuty, aż zgęstnieje. Dodać winogrona i podgrzać.

Porcja dla:

5 osób