Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Przepis ten dostałam od mojej teściowej wkrótce po ślubie. Teraz to ulubiona potrawa naszych dzieci. Podaję ją zwykle z ryżem.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1 drobno pokrojona cebula
- 110 g (1 szkl.) bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 235 ml (1 szkl.) wody
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać wołowinę z jajkiem, cebulą, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować klopsiki o średnicy ok. 3 cm.
2Podsmażyć klopsiki w dużej patelni na średnim ogniu, aż będą ze wszystkich stron rumiane.
3Do osobnego naczynia wlać wodę, ocet, sos sojowy i ketchup. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier. Zalać tym klopsiki i nadal podgrzewać, aż sos zgęstnieje i zacznie bulgotać.
Porcja dla:
5 osób