Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Przepis ten dostałam od mojej teściowej wkrótce po ślubie. Teraz to ulubiona potrawa naszych dzieci. Podaję ją zwykle z ryżem.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 110 g (1 szkl.) bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 235 ml (1 szkl.) wody

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać wołowinę z jajkiem, cebulą, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować klopsiki o średnicy ok. 3 cm.

2Podsmażyć klopsiki w dużej patelni na średnim ogniu, aż będą ze wszystkich stron rumiane.

3Do osobnego naczynia wlać wodę, ocet, sos sojowy i ketchup. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier. Zalać tym klopsiki i nadal podgrzewać, aż sos zgęstnieje i zacznie bulgotać.

Porcja dla:

5 osób