Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Smaczny pasztet z wątróbki drobiowej, bez pieczenia! Robi się go bardzo szybko i bardzo łatwo. W sam raz na kanapkę na kolację.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Cebulę pokroić w kostkę.

2Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Oprószyć solą.

3Dodać wątróbkę, zwiększyć ogień i smażyć ok. 10 minut.

4Doprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę i gałkę muszkatołową. Smażyć jeszcze przez minutę.

5Dodać wino i smażyć przez kilka minut, aż alkohol wyparuje. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

6Wątróbkę wraz z sosem zmiksować w blenderze.

7Przełożyć do ceramicznej lub szklanej miseczki.

8Stopić 100 g masła i wlać na wierzch pasztetu w miseczce. Wstawić do lodówki.

9Dzięki dodatkowi masła na wierzchu pasztet nie obeschnie i będzie dłużej świeży.

Porcja dla:

20 osób