15 min.
15 min.
30 min.
Smaczny pasztet z wątróbki drobiowej, bez pieczenia! Robi się go bardzo szybko i bardzo łatwo. W sam raz na kanapkę na kolację.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1-2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Cebulę pokroić w kostkę.
2Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Oprószyć solą.
3Dodać wątróbkę, zwiększyć ogień i smażyć ok. 10 minut.
4Doprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę i gałkę muszkatołową. Smażyć jeszcze przez minutę.
5Dodać wino i smażyć przez kilka minut, aż alkohol wyparuje. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
6Wątróbkę wraz z sosem zmiksować w blenderze.
7Przełożyć do ceramicznej lub szklanej miseczki.
8Stopić 100 g masła i wlać na wierzch pasztetu w miseczce. Wstawić do lodówki.
9Dzięki dodatkowi masła na wierzchu pasztet nie obeschnie i będzie dłużej świeży.
Porcja dla:
20 osób